május 2024
hKscpsv
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
ELINDULT A REGISZTRÁCIÓ! Felületnemesített borítók a Goldberger gyár öröksége nyomán - 2. workshop - kékfestés + A4-es mappa
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
A 2. világháborúban egy vidéki raktártűz adott alkalmat a helyieknek, hogy a megmentett Goldberger anyagokat felhasználják saját népviseletük varrásához. Ezekből az évek során számos darab került a Goldberger Textilipari Gyűjtemény birtokába, ezekről hallhatunk most.
26
27
28
29
30
31
1
2
május 2024
hKscpsv
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Felületnemesített borítók a Goldberger gyár öröksége nyomán - 2. - kékfestés+A4 mappa
2024. május 11.
10:00
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Akinek nem inge… – Műtárgyak Éjszakája pop up kiállítás és előadás
2024. május 25.
18:15
26
27
28
29
30
31
1
2
ÓBUDAI KULTÉJ - 2021. JÚLIUS 31.

Idén második alkalommal jön az Óbudai KultÉj! 

A harmadik kerületi kulturális helyszínek (melyek között múzeumok, galériák, kávézó és könyvtár is találhatók) összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. Július 31-én, szombaton egy délutántól késő éjszakáig nyúló kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat!

Ez idő alatt a látogatók az első meglátogatott helyszínen egységesen 1.500 forintért megváltott karszalaggal minden Óbudai KultÉj eseményen részt vehetnek. A programok 14 év alatti látogatóknak ingyenesek. Az óbudai és egyéb kedvezmények ezen a rendezvényen nem érvényesek.

A résztvevő intézmények programjait itt találja: visitobuda.hu/obudaikultej

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény beltéri programjain csak védettségi igazolvánnyal, városi sétáján azonban védettségi igazolvány nélkül (VN) is részt lehet venni. Az Óbudai KultÉj karszalag ellenőrzése mindkét esetben a recepción történik. 

A látogatás szabályairól itt tájékozódhat

Ezen a napon a Goldberger Textilipari Gyűjtemény 14.30 órakor nyit. 

FOLYAMATOS PROGRAMOK 15.00-24.00

Pop-up kiállítás: Mű/Selyem Gardrób

Csak az Óbudai KultÉj alkalmából egy kuriózumot, egy valódi Goldberger-Bemberg Parisette műselyemruhát láthatnak a látogatók! Az 1930-as évek e luxuskelméje után a szintetikus selyem- és nejlonszövetek valódi forradalmat vittek végbe a női ruhák terén. Az 1960-1970-es években a műselyem újabb reneszánsza a japán és keleti viseletek forma-, minta- és színvilágában bontakozott ki, ikonikus modelleket hozva létre: a derékon szalaggal vagy övvel megköthető lapruhát, valamint a „pongyola” szabású felöltőket. Ezek szellemében születtek meg a világos pasztell, vagy éppen a sötét, drámai alapszínre nyomott nagyobb méretű virágminták.

Tartsanak velünk egy izgalmas sétára, amelynek során az 1930-1970-es évek fiktív gardróbja tárul elénk a műselyem kreációkat viselő próbababák révén!

Helyszín: 4. terem

Légy a GépÓvó Liga tagja! – Nyomozós játék

Kiállításunk megtekintése közben önállóan játszható, időutazós, nyomkeresős játékot kínálunk Látogatóinknak! Egy messzi-messzi jövőben, sorozatos balszerencsék következtében a korábban fejlett technológia ismét a 18-19. századi ipari forradalom korához vált hasonlóvá. A társadalom két részre szakadt: a gépellenes Gépromboló Mozgalomra és a fejlődést támogató GépÓvó Ligára. Egy feltaláló barátod levélben kér tőled segítséget. A játék során kövesd az utasításait, a kiállítás segítségével utazz vissza az időben, hogy a technikatörténeti információkat felhasználva megfejthesd a titkos kódot. Így fény derülhet annak a személynek a nevére, aki fontos ismeretekkel szolgálhat a GépÓvó Liga számára. A rejtvényfejtésért cserébe Goldberger-kitűző jár!

A szükséges eszközök, a játék végén, az ajándék kitűző a recepción vehetők át. Időtartama kb. 60 perc. Ajánlott életkor: 10-99 éves korig.

KREATÍV WORKSHOP 17.00-21.00

My Little Pets – KACs Műhely

Neked is van házi kedvenced? Bagoly, róka, galamb, vagy valami más? Szeretnéd, hogy mindennap veled legyen egy mini változatban, öltözékkiegészítő vagy kitűző formájában? A KACs Műhely workshopján a tervezés, kivitelezés, hímzés, kézi varrás különböző technikáival ismerkedünk egy szubjektív tárgy elkészítésén keresztül.

Helyszín: Rendezvényterem

PROGRAMOK

16.00-17.00 Zsidó iparosok Óbudán – Városi séta (VN)

Óbuda egykor nagyhírű és nagyszámú zsidó lakossága elsősorban kereskedelemmel és iparral foglalkozott. Boltjaik és gyáraik az óbudai zsinagóga környékén működtek, leginkább a Lajos utca mentén. Egy kellemes séta keretében most megismerkedhetünk az óbudai ipar- és gazdaságtörténet egyik legizgalmasabb szeletével.

Vezet: Horváth Péter történész-muzeológus, helytörténész

A séta a recepcióról indul.

17.00-17.40 Virágzó textilek az 1930-as években. Gyári textilmintatervezők és mintatrendek – Tárlatvezetés

Hogyan készült a több színben pompázó, festett, nyomott, mintás textil a textilgyárak és önálló iparművészeti műhelyek tervezőasztalain? Ki és hogyan rajzolta, tervezte meg őket, és hogyan lett belőlük végül kész termék? Milyen mintatrendek, textilanyagok és divatirányzatok voltak az 1930-as években az óbudai Goldberger gyárban és Magyarországon? A vezetésen ezekre keressük a választ a Goldberger Textilipari Gyűjtemény műtárgyai – a mintakönyvek és tervezői hagyatékok – segítségével.

Vezet: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

Helyszín: 4. terem

18.00-20.00 Goldberger Leó, a textilgyáros zseni – Előadás, beszélgetés Guba Ildikó szerzővel

Guba Ildikó szerzőnél talán senki sem ismeri jobban Goldberger Leót, a „textilgyáros zsenit”, akinek élettörténetét többéves kutatómunkával összegezte „A halál nem program” című könyvében. Könyve egyszerre igényes szakmunka, valamint érdekfeszítő és megrendítő olvasmány.

Ezen az éjszakán a két világháború közti időszak gazdasági- és közéletének e kiemelkedő, a „Goli” világhírnevét megalkotó személyét mutatja be az érdeklődőknek, akik így nem csupán a zseniális, de néha rideg pénzembert, hanem a gondokkal küzdő családapát és férjet is megismerhetik. Emellett az is végigkísérhető, hogy a vertikális vállalattá fejlődött üzemben készített textíliák miként hódították meg a világot, a folyamatos újításokkal előállított egyedi termékek mekkora nemzetközi elismerést vívtak ki a Golinak.

Helyszín: 4. terem

20.00-22.00 Egy éj Botanikával… A festőnövények színes világa – Beszélgetés és festőnövény bemutató Hajgató Sára iparművésszel

Milyen alapanyagokkal festettek őseink és miként alkalmazható a növényi festés napjainkban? Mi fán terem a batik, a shibori és az ecoprint? Értelmezzük a szakzsargont és a nyáron gyűjthető festőnövények bemutatójával fűszerezzük a programot!  
Az est folyamán a BOTANIKA márka megálmodójával, Hajgató Sára iparművésszel beszélgethetnek az érdeklődők a különféle természetes kelmefestő eljárásokról. Sára a festőnövények és a textilfestési eljárások szakértője, akit hazánkban a legfontosabb ökotudatos ruhatervezők között tartanak számon. Kollekciói könnyed stílusjegyek, légies selymek, finom gyapjúszövetek, pamut kelmék, rusztikus len és kendervászon. Szabásmintáiból, színvilágából, de a legapróbb részletekből is hatalmas impulzusokban árad a kompromisszumokat fölülíró, a tervezői munkát, a gyártás egészét meghatározó organikus elv és kérlelhetetlen üzenet: harmóniában a természettel. Sára folyamatosan osztja meg tudását az érdeklődőkkel egyedi workshopjain is.

Helyszín: 1. terem

22.30-23.10 A KÉK POR története, avagy mivel kékítettek elődeink? – Tárlatvezetés és ásványbemutató

A képző-, ipar- és textilművészetben alkalmazott különböző összetételű kék festékek, pigmentporok történetébe és azok festett és nyomott szöveteken való felhasználásába nyerhetünk betekintést a tárlatvezetés során. Megtudhatjuk, hogy az ókori és középkori kékfestő műhelyek és az újkori manufaktúrák milyen nyersanyagokkal és technikákkal festették meg színes, virágmintás, ezer színben pompázó kelméiket, vásznaikat. A specifikus, festékekre fókuszáló bemutató alatt kék ásványokkal, pigmentporokkal és festékekkel is megismerkedünk, valamint találkozunk a multifunkcionális felhasználású indigóval, amely évezredek óta a kék színű textilek (kékfestők) és táblaképek, falfreskók festékanyaga.

Vezet: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

Helyszín: 1-2. terem