július 2024
hKscpsv
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Az Óbudai Nyár programsorozat keretében most egy világhírű magyar gyár és a mögötte álló tragikus sorsú család történetét ismerhetik meg tárlatvezetésünk résztvevői.
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
július 2024
hKscpsv
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Goldberger Galaxis tárlatvezetés az Óbudai Nyár programsorozat keretében
2024. július 17.
11:00
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Múzeumok Éjszakája, 2023. június 24.

Trendben vagyunk

Programok a Goldberger Textilipari Gyűjteményben

16.00 – 24.00 GépÓvó liga – Szereted a stratégiai, nyomozós, fejtörős játékokat? Utazz vissza az időben és fejtsd meg a titkos kódot!  (recepciótól indul)

Légy a GépÓvó Liga tagja! Kiállításunk megtekintése közben önállóan játszható, időutazós, nyomkeresős játékot kínálunk látogatóinknak! Egy messzi-messzi jövőben, sorozatos balszerencsék következtében a korábban fejlett technológia ismét a 18-19. századi ipari forradalom korához vált hasonlóvá. A társadalom két részre szakadt: a gépellenes Gépromboló Mozgalomra és a fejlődést támogató GépÓvó Ligára. Egy feltaláló barátod levélben kér tőled segítséget. A játék során kövesd az utasításait, a kiállítás segítségével utazz vissza az időben, hogy a technikatörténeti információkat felhasználva megfejthesd a titkos kódot. Így fény derülhet annak a személynek a nevére, aki fontos ismeretekkel szolgálhat a GépÓvó Liga számára. A rejtvényfejtésért cserébe Goldberger-kitűző jár!

A szükséges eszközök és a játék végén az ajándék kitűző a recepción vehetők át.

Időtartama kb. 60 perc.

Ajánlott életkor: 10-99 éves korig.

• 17.00 – 18.00 Zsidó iparosok Óbudán – városi séta Horváth Péter történész-muzeológussal (recepcióról indul)

Óbuda egykor nagyhírű és nagyszámú zsidó lakossága elsősorban kereskedelemmel és iparral foglalkozott. Boltjaik és gyáraik az óbudai zsinagóga környékén működtek, leginkább a Lajos utca mentén.

Egy kellemes séta keretében most megismerkedhetünk az óbudai ipar- és gazdaságtörténet egyik legizgalmasabb szeletével.

• 17.00 – 19.00 Kreatív gombműhely – workshop (időszaki előtér)

A gombot nem csupán funkcionálisan, a ruhára felvarrva lehet alkalmazni, hanem a fantáziánk és kreativitásunk segítségével díszíthetünk vele lakástextileket, párnahuzatot, egyedivé varázsolhatunk cipőket, létrehozhatunk belőlük ékszereket, gyűrűket, nyakláncokat. De akár egy csomagolást is dekorálhatunk, vagy egyedi kitűzőket készíthetünk.

Anyaintézményünk, az Óbudai Múzeum gombkiállításához kapcsolódó, kreatív „gombos” foglalkozásunkon különféle technikákkal, alapanyagokkal ismerkedünk, melyből mindenki a saját ízlésének megfelelő gombot készíthet, akár újabb alkalmazást és funkciót kitalálva az egyedileg készült gombnak.

A foglalkozást tartják: a Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikum oktatói

• 18.00 – 19.00 Innováció Goldberger módra – szubjektív tárlatvezetés Guba Ildikóval (kiállítótér, 4-es terem)

Buday-Goldberger Leó, a Goldberger gyár elnök-vezérigazgatója, a két háború közötti hazai textilipar vezéralakja. Goldberger Leót üzleti zsenialitása tette naggyá, az a képessége, hogy nem félt változtatni, újabb és újabb technológiákat felkutatni, gazdasági krízisek idején befektetni, és a konjunktúrában egy jóval magasabb minőségben termelési mutatóit megsokszorozni. A korabeli újságok ezért is emlegették a magyar textil Henry Fordjaként. A változó körülményekhez aktívan alkalmazkodni – vallotta Goldberger Leó, és e vezérelv tökélyre fejlesztésének számtalan megnyilvánulását emeli fókuszba Guba Ildikó kultúratörténész.

• 18.00 – 20.00 Biodesign – Együttműködés a gombákkal – micélium tárolóedény növesztő workshop a SzimbioLab munkatársaival (foglalkoztató)

A textilkészítés jövője?

A workshop első részében áttekintjük, hogy hogyan épül fel a biodesign területe, majd szűkítjük a kört a gombafonalak világára. Megismerkedünk a micéliumból növesztett alapanyagokkal és feltérképezzük, hogy hányféle területen vannak jelen a kortárs design világában. A közvetlenebb tapasztalatszerzés érdekében egy minden érzékszervet megmozgató anyag bemutató zárja az első etapot.

A foglalkozás második felében gyakorlatban ismerkedünk meg a micélium kompozit növesztés folyamatával. A résztvevők egy kis méretű tároló edényt hoznak létre a gombafonalak segítségével. Közösen alakítjuk ki a micélium számára a növesztőközeget, amit a workshop befejeztével mindenki hazavisz, és végig követheti a micélium növekedésének fázisait.

A workshophoz minden szükséges alapanyagot és eszközt biztosítunk, semmilyen előzetes tudás nem szükséges a részvételhez.

Résztvevők: max 10 fő, előzetes regisztrációhoz kötve: https://forms.office.com/e/KmWaHxfKwq

• 20.00 – 21.00 Nők fényben és árnyékban – Tóth Eszter Zsófia előadása a Keltex 100 fotókiállításhoz kapcsolódóan (Keltex100 kiállítás + 5-ös terem)

Tóth Eszter Zsófia előadásában a nők mindennapi életét mutatja be a Kádár-korszakban: reményeiket és örömeiket, sikereiket és kudarcaikat. Kik és milyen körülmények között dolgoztak a gyárakban? Hogyan álltak helyt a munka frontján és feleségként és anyaként? Hogyan illeszkedtek be a városi társadalomba a városban munkát vállaló fiatal lányok? Milyen körülmények között éltek? Hogyan öltözködtek? Kit tartottak ideális nőnek? És hogy kerültek kubai lányok a Keltexbe, és mit csináltak ott?

21.00 – 23.00 Kreatív gombműhely – workshop (időszaki előtér)

A gombot nem csupán funkcionálisan, a ruhára felvarrva lehet alkalmazni, hanem a fantáziánk és kreativitásunk segítségével díszíthetünk vele lakástextileket, párnahuzatot, egyedivé varázsolhatunk cipőket, létrehozhatunk belőlük ékszereket, gyűrűket, nyakláncokat. De akár egy csomagolást is dekorálhatunk, vagy egyedi kitűzőket készíthetünk.

Kreatív „gombos” foglalkozásunkon különféle technikákkal, alapanyagokkal ismerkedünk, melyből mindenki a saját ízlésének megfelelő gombot készíthet, akár újabb alkalmazást és funkciót kitalálva az egyedileg készült gombnak.

A foglalkozást tartják: a Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikum oktatói

• 23.00 – 00.00 Goldberger Galaxis – tárlatvezetés Kalló Regina történész-muzeológussal (recepcióról indul)

A Goldberger… Család, textilgyár, brand. Egy világhírű magyar gyár és a mögötte álló tragikus sorsú család történetét ismerhetik meg tárlatvezetésünk résztvevői. Átfogó képet nyújtunk arról a nagyívű fejlődésről, amely során egy 18. század végén megalakuló, kis kékfestő manufaktúrából másfél évszázad alatt hazánk egyik legnagyobb textilvállalata jött létre. Mindeközben megismerjük a Goldberger család öt generációjának személyes történeteit, sorsfordulóit, továbbá számos interaktív eszköz segít megérteni a különféle textilmintázási eljárásokat is.

Programjaink Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogathatók, melyet a https://jegymester.hu/production/53089/goldberger-textilipari-gyujtemeny-obudai-muzeum/8258652 weboldalon vagy június 13-tól a Goldberger Textilipari Gyűjtemény recepcióján is megvásárolhatnak. Várjuk önöket szeretettel!